7 APRILIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A SĂNĂTĂȚII. 7 FACTORI CARE NE INFLUENȚEAZĂ SĂNĂTATEA

În 7 APRILIE, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, finanțează și organizează campania  ZIUA NATIONALĂ A SĂNĂTĂȚII,cu sloganul: ,,PLANETA NOASTRĂ- SĂNĂTATEA NOASTRĂ”, Să înlăturăm poluarea aerului, apei și hranei! Pentru un viitor sănătos. Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an câte un subiect de importanță majoră ce afectează sănătatea globală. În anul 2022, Ziua Mondială a Sănătății este dedicată sănătății planetei noastre.

OMS estimează că peste 13 000 000 de decese din întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criza de sănătate.

7 FACTORI CARE NE INFLUENȚEAZĂ SĂNĂTATEA

1. Soarele

Soarele este sursă principală de energie de pe planeta noastră. Lumina solară este absolut necesară pentru sănătate. Lumina soarelui activează o mică glandă, glanda pineală sau epifiza care generează eliberarea de substanțe chimice (hormoni, enzime etc.) favorabile sănătății noastre. De aceea, printre primele lucruri pe care ar trebui să le facem dimineața când ne sculăm este să ne expunem luminii solare cel puțin câteva minute, ieșind în curte, pe balcon, sau măcar în fața geamului larg deschis. Energia solară este absorbită de milioanele de terminații nervoase din corpul nostru care o transmit creierului și de acolo, întregului sistem nervos. De aceea ne simțim întotdeauna mai bine când ne expunem la lumina soarelui. Lumina naturală (cea care provine de la soare) ne întărește sistemul imunitar, distruge bacteriile și virusurile, ajută în lupta împotriva cancerului, scade tensiunea arterială și nivelul de colesterol, scade nivelul zahărului în sânge și ne afectează pozitiv starea de spirit, fiind cel mai potrivit remediu împotriva depresiei.

2. Aerul

Aerul este indispensabil pentru viața noastră. Omul poate supraviețui câteva săptămâni fără hrană, câteva zile fără apă dar numai câteva minute fără aer. Cinci minute fără aer provoacă leziuni ireversibile asupra celulelor nervoase.

De ce este aerul atât de important? Pentru că el conține oxigen. Prin inspirație oxigenul ajunge în plămâni de unde este transferat în globulele roșii ale sângelui care îl transportă apoi la toate celulele organismului nostru. La nivelul de bază al fiecărei celule, în prezența oxigenului au loc reacții chimice vitale datorită cărora viața este întreținută.

3. APA

Apa proaspătă, curată este băutura cea mai sănătoasă. Este singurul lichid care hidratează cu adevărat organismul nostru.

De ce are nevoie corpul uman de hidratare? Pentru că el este alcătuit din aproximativ 70% apă. Sângele conține 83% apă, mușchii 75%, chiar și oasele au 22% apă. Tot organismul nostru are, de fapt, nevoie de apă.

4. MIȘCAREA FIZICĂ

Activitatea este legea vieții. Trebuie să ne mișcăm continuu. Mișcarea fizică, practicată zilnic, este vitală pentru organism. Longevitatea și calitatea vieții noastre sunt direct proporționale cu mișcarea fizică pe care o practicăm pe parcursul vieții.

Când facem mișcare fizică sunt eliberați hormoni care sunt promotori ai sănătății. Mușchii, oasele, organele interne, sistemul nervos, practic întreg organismul beneficiază de pe urma mișcării fizice. Omul resimte acest lucru printr-o stare de bine ce nu se poate descrie în cuvinte.

5. ALIMENTAȚIA

Cercetătorii spun că alimentația ne influențează sănătatea în proporție de peste 70%. De aceea este foarte important să îi acordăm atenția necesară.

Alimentația ne furnizează combustibilul care face să funcționeze incredibila mașinărie care este corpul omenesc.

6. ODIHNA

Pentru a funcționa adecvat, corpul nostru are nevoie odihnă. El are cel mai bun randament atunci când are parte de odihnă astfel:

  • zilnic – 6 – 8 ore de somn pe noapte,
  • săptămânal – o zi pusă special de o parte, pentru o odihnă specială, şi
  • anual (concediu).

7. TEMPERANȚA

Temperanța implică abținerea sau înfrânarea de la lucrurile care ne fac rău și folosirea cu măsură a lucrurilor bune.

De la ce ar trebui să ne înfrânăm: de la tot ceea ce este dăunător pentru viaţă şi sănătate – de exemplu : folosirea alcoolului, a tutunului, a cafelei, a băuturilor carbogazoase bogate în zahăr și cofeină, a jocurilor de noroc, a drogurilor etc.

ÎNCREDEREA ÎN DUMNEZEU

Încrederea în Dumnezeu constituie singura temelie pe care putem construi spre a beneficia de o sănătate deplină, în toate dimensiunile ei. Ea oferă pace şi odihnă sufletului nostru. “O inimă bună este un bun leac.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *