ACTIVITĂȚI DE COMBATERE A DELICTELOR SILVICE, IN ARGES.

ACTIVITĂȚI DE COMBATERE A DELICTELOR SILVICE

Un bărbat a fost reținut pentru instigare la tăiere și pentru furt de arbori, în urma cercetărilor desfășurate de polițiștii specializați din cadrul IPJ Argeș.
De asemenea, mai multe persoane care au tăiat sau transportat material lemnos foro respectarea normelor silvice au fost sancționați de polițiști.

Activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni, în mod curent, și vor continua în perioada următoare.

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

În ziua de 0 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de arbori, conform art. 107 și 109 din Legea 46/2008, și au reținut un bărbat de 44 de ani, din Berevoești.
Din cercetări, s-a stabilit că în cursul lunii ianuarie a.c., reprezentanții unui agent comercial cu activitate în domeniul exploatării de material lemnos, la solicitarea bărbatului în cauză, având calitatea de administrator al societății, ar fi doborât de pe picior, fără respectarea regimului silvic, un număr de 20 de arbori, din specia stejar, din fondul forestier de pe raza localității Merișani, UP I Tutana. Ulterior, cu participarea aceluiași bărbat, materialul lemnos rezultat din tăierea arborilor, ce nu aveau aplicată marcă silvică, a fost însușit de către cei în cauză.
Valoarea prejudiciului cauzat este de aproape 105.000 lei.
După administrarea probatoriului, bărbatul de 44 de ani, bănuit de săvărșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori sub forma instigării, conform art. 46 din Codul Penal raportat la art. 107 din Legea 46/2008, respectiv de furt de arbori, conform art. 109 din Legea 46/2008, a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere luare a unei măsuri preventive.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Stâlpeni, care acționau pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic, au depistat un bărbat de 38 de ani, din Berevoesti, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, pe raza localității Vlădești, fără a deține documente care să ateste proveniența legală sau documente de însoțire a transportului.
În urma evaluării efectuate de un specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla cantitatea de 2,49 mc lemn foc, de esență fag.
În urma abaterii constatare, bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, totodată fiind aplicată măsura complementară de confiscare a materialului lemnos, care a fost predat reprezentanților Ocolului Silvic Aninoasa.

Polițiștii Secției de Poliție Rurală Călinești, care acționau pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic, au depistat un tânăr de 20 de ani, din Micești, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, iar în urma evaluării efectuate de un specialist silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport se afla în plus 0,3 mc de material lemnos, față de cantitatea justificată cu documente.
În urma abaterii constatare, bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, totodată fiind aplicată măsura complementară de confiscare a materialului lemnos, care a fost predat reprezentanților Ocolului Silvic Privat Stejarii Muscelului.
De asemenea, polițiștii Secției de Poliție Rurală Călinești au depistat un bărbat de 44 de ani, din Călinești, care a tăiat fără respectarea regimului silvic mai mulți arbori de esență arin, de pe un teren cu vegetație forestieră din afara Fondului Forestier National.
În urma evaluării cantității și a valorii materialului lemnos, a rezultat că volumul materialului lemnos rezulat este de 8,1 mc, iar valoarea este de aproximativ 3.100 de lei, fapta constituind contravenție.
Ca urmare a celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice.

BIROUL DE PRESĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *