Mihai Istrate, vicepreședinte PSD Dâmbovița, consultant accesare fonduri pentru agricultură, arată cu degetul spre funcționarii publici din eșaloanele superioare ale Ministerului Agriculturii, principalii vinovați, de degringolada din acest sector economic vital.
Și asta pentru că activitatea sa profesională se desfășoară în tranșeele agriculturii unde nu este deloc liniște și unde neprevăzutul și lipsa de consecvență, de stabilitate, operează continuu, spre disperarea fermierilor care se văd încolțiți de tot soiul de probleme, iar dezvoltarea afacerii devine un vis îndepărtat din cauza întortocheatei birocrații.

Spune Mihai Istrate, pentru a nu deranja nici companionii politici de la vârf, că pentru tot ceea ce se întâmplă urât în agricultura românească, în promovarea și dezvoltarea proiectelor, nu sunt devină miniștrii. Ei, săracii, sunt trecători, neputincioși în fața funcționarilor din eșaloanele superioare, care manevrează totul. Vinovați de degringolada din a gricultură sunt funcționarii, care zac parcă pe veci pe funcțiile deținute. Politicienii se duc, ca frunza toamna…
A spus un adevăr Mihai Istrate, și nu este pentru prima dată când o face. Agricultura românească, fără finanțarea europeană, ar fi fost în pom. În opinia pertinentă a expertului în consultanță, nu poți vorbi de promovarea domeniului agricol doar luând mere de la Voinești și cartofi de la Lungulețu pentru a duce aceste produse în alte localități. A mai spus vicepreședintele PSD Dâmbovița că unele entități mai mult îi încurcă pe agricultori, le băgă bețe în roți.
A vorbit Mihai Istrate de două programe de finanțare deosebit de importante pentru mediul rural, pentru infrastructura agricolă, lansate prin Programul Național Strategic.
„Acestea se adresează UAT-urilor, pentru crearea și modernizarea infrastructurii de acces agricol și modernizarea infrastructurii rutiere de bază în spațiul rural. Au trecut 5 zile de la lansare. Din prima măsură, s-au depus trei proiecte iar pe cea de-a doua un singur proiect”, a spus, mâhnit, liderul social-democrat.
La fel de rău stă și măsura privind instalarea tinerilor fermieri, demarată tot pe 2 noiembrie.
„Este cea mai populară, cea mai căutată măsură care a existat de la început și până acum. A avut cel mai mare impact dar, din păcate, o spun cu amărăciune, anul acesta l-am pierdut, pentru că suntem în noiembrie și nu putem avea contractele de finanțare pe 2023.
Iar cu amărăciune o spun, după 5 zile de la implementare, avem doar un proiect înscris. Toată lumea se pregătea ca pentru prima zi de implementare să avem măcar 1.000 de proiecte. Au trecut 5 zile si avem un singur proiect și nu din vina fermierilor! În 6 luni de zile, am reușit să facem vreo doua trei ghiduri în consultare publică, am reușit de la o lună la alta să mai schimbam ceva”, a mai adăugat Mihai Istrate.
A mai prezentat o ciudățenie care se întâmplă în haoticul proces de acordare a fondurilor europene. Încă un obstacol clar în atragerea tinerilor către sate, către agricultură. A dezvăluit consultantul în proiecte cu finanțare europeană că dacă un tânăr vrea să se apuce de legumicultură și se gândește să acceseze fonduri pentru 1.000 mp de solarii este obligat ca, până i se acordă cea de-a doua tranșă de finanțare, să mai adauge încă 2.000 mp.