Elevii navetiști vor primii mai mulți bani pentru transport.

A fost modificat cadrul legal privind plata și decontarea transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Potrivit autorităților, se majorează de 4 ori suma destinată transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Este vorba despre deblocarea unei situații de maximă urgență, mai ales în contextul asigurării dreptului la educație pentru fiecare elev. Consider că adoptarea acestei ordonanțe reprezintă soluția cea mai bună pentru asigurarea transportului școlar al elevilor navetiști. Această sumă forfetară este de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3km, iar pentru distanțele care depășesc 3 km, această sumă se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru în plus.
Pentru a exemplifica, în cazul unui elev care locuiește, să spunem, la 20 de kilomentri de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 17 rămași, rezultând un total de 162 de lei, bani pe care elevul îi primește înaintea achiziționării abonamentului. Pentru a înțelege creșterea realizată, până acum un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km, la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km în plus, în total 81 de lei. Mai avem o situație, în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, iar în acest caz, această sumă poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor emise de operatorii de transport.

Elevilor cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază și localitatea de domiciliu, din bugetul ministerului educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, atât pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât și pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea se face tot pe baza documentelor de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *