Atât procesatorii români cât și cei europeni se confruntă cu o lipsă de ulei brut necesar procesării în contextul în care Ucraina era principalul furnizor al Europei. De la izbucnirea războiului, prețul uleiului brut a crescut de două ori iar cel la floarea-soarelui de 1,8 ori. România poate procesa floarea-soarelui dar aceasta ajunge cu predilecție în statele membre. Efectele se vor vedea la raft unde prețurile s-ar putea dubla. România este net exportator de semințe de floarea-soarelui, ulei brut și ulei procesat.

România vinde floarea-soarelui peste granițe, cu precădere în UE, și pocesează ulei brut venit din import, mai ales din Ucraina. Aceasta era realitatea care face acum piața uleiului din semințe de floarea-soarelui și mai vulnerabilă la evenimentele de la Marea Neagră.
Din cauza războiului și a interdicției pe care marfa rusească o are acum pe piețele europene, 33-34 de milioane de tone de ulei brut necesare Europei și României pentru producția de ulei rafinat sunt blocate. Ucraina are o producție anuală de 7 milioane de tone de ulei brut, din care UE cumpără anual 1,5 milioane de tone fără taxe de import. În plus, alte 2 milioane de tone ajung în India, o altă țară grav afectată de situația de la Marea Neagră.
În Europa, uleiul brut mai ajung pentru patru-șase săptămâni
Potrivit Fediol, asociația europeană din industia uleiului vegetal, situația de război din Ucraina va avea consecințe importante asupra livrărilor europene de ulei din semințe de floarea-soarelui. Aproximativ 200.000 de tone pe lună au încetat să mai fie trimise în porturile europene.
În funcție de an, rafinăriile de uleiuri vegetale din UE se aprovizionează din Ucraina cu între 35% și 45% din uleiul de floarea-soarelui consumat în UE, Ucraina fiind principalul exportator de ulei din semințe de floarea-soarelui.
„Aceste volume sunt dificil, și ar putea fi imposibil de înlocuit în scurt timp, în condițiile în care alți actori de pe piața mondială se confruntă cu un deficit similar de aprovizionare. O evaluare rapidă a arătat că reducerea substanțială a disponibilității uleiului de floarea-soarelui se va resimți rapid. Se estimează că stocurile disponibile în UE vor dura între 4 și 6 săptămâni. Dincolo de această perioadă, este probabil ca lipsa de disponibilitate a uleiului brut de semințe de floarea-soarelui și alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de semințe de floarea-soarelui rafinat/îmbuteliat pe piața europeană, iar acest lucru se va resimți până la nivelul consumatorilor”, au tansmis membrii FEDIOL.