Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii.

Duminică, 12 iunie 2022, sunt Rusaliile, sărbătoare extrem de importantă pentru creștinii ortodocși, care continuă și luni, 13 iunie 2021, zi liberă legal.

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, alături de cea a Paştilor. De Rusalii, credincioșii își amintesc că Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, iar la Ierusalim s-a întemeiat Biserica lui Hristos.

Odată cu această sărbătoare se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt, cele trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii.

Tradiții și superstiții din popor.

Potrivit credințelor populare, Rusaliile sunt spiritele morților care locuiesc pe lângă izvoare, după ce au părăsit mormintele. Se spune că acestea pot, prin cântările lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala se aseamănă cu o transă hipnotică și nu poate fi vindecată decât prin puterea dansului căluşarilor. Acesta este considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc.

De aceste două zile se mai leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri, după cum urmează:

  • În Moldova și Transilvania, Rusaliile sunt sărbătorite timp de 3 zile, în timp ce în Muntenia și Oltenia, această sărbătoare se întinde pe o perioadă de 7 zile. În Banat, Rusaliile durează 8 zile.
  • În aceste zile nu este bine să mergi la câmp, deoarece ielele te pot prinde și pedepsi.

  • În zonele rurale încă se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Ulterior, acestea se pun la case și icoanele, deoarece se spune că au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
  • Potrivit credinței populare, cel care nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”.
  • „Luat de Rusalii” vei mai fi și dacă te cerți în aceste zile.
  • În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi „luați de Rusalii” ori pociți de ielele necruțătoare.
  • Un alt obicei, întâlnit prin zonele Ardealului, poartă numele de „Împănatul boului” și presupune plimbarea unui bou împodobit multe ornamente din flori pe ulițele satului. După ce alaiul ajunge în fața Bisericii, preotul trebuie să îl sfințească și să dea de băut participanților.
  • De Rusalii nu se intră în vie și nu se merge în locuri pustii (pe lângă păduri sau fântâni), întrucât te poți întâlni cu spiritele rele.
  • Începând din prima zi de Rusalii, timp de 9 săptămâni nu este bine să se culeagă ierburi de leac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *